söndag 28 december 2014

Uttryck dig!

Uttryck dig!

Det är roligt att uttrycka sig genom att skapa bilder! Det gäller att försöka hitta sin stil genom att skapa och åter skapa, pröva sig fram med olika material, utforska färgkombinationer och formspråk och framförallt studera andra konstnärers arbeten. Viktigt är också att inte fastna i samma stil utan att våga kasta sig ut i det okända och ta till sig nya uttryckssätt och tekniker, för det är då som vi utvecklas som mest. Vi vet alla att när vi känner att vi behärskar något ganska bra så behöver vi nya utmaningar att gå vidare med.

I våras gick jag en nätkurs i illustrationsteknik vid Folkuniversitetet i Sverige. Kursen varade i ca åtta veckor och innehöll sex olika uppgifter som kursdeltagarna skulle lägga upp på nätet och sedan kommentera varandra för att göra förbättringar och slutligen lämna in till läraren. Illustrationsteknik är för mig ett nytt outforskat område som jag egentligen inte alls har sysslat med tidigare. Kursen var välplanerad, rolig och utmanande och jag kände verkligen att jag utvecklades och vill lära mig mera.

Kort om illlustration:
Illustration handlar om att förmedla ett visst budskap genom en bild.
Illustrationer skall göra det lättare för oss att förstå vad det handlar om och är ofta tätt sammankopplad med en text. Det är viktigt att bilden förmedlar en viss stämning eller känsla beroende på vad uppdragsgivaren vill ha.
Illustrationer ser vi dagligen t.ex. i dagstidningar, reklamblad, böcker och andra trycksaker.

I kursen uppmanades vi att testa olika tekniker: teckning, målning, blandtekniker, collagetekniker, filmer, fotografier, miniatyrvärldar osv. Läraren inspirerade oss genom att ge visa många olika bildexempel och gav oss sedan fria händer att visualisera uppgifterna.

I mitt fall är jag väldigt förtjust i akvarellen som uttrycksform kombinerat med t.ex flytande tusch. Jag har också testat olika collagetekniker genom att klippa eller riva ut intressanta färger från olika tidningar. Att måla med akrylfärg kombinerat med collage är också spännande.  För att skapa riktigt proffsiga bilder behandlar illustratören  i slutskedet ofta sina bilder i ett bildbehandlingsprogram i datorn. Då kan man fixa till färgerna och retuschera eventuella skavanker samt lägga in texter på ett snyggt sätt.

Här kommer några smakprov från mina illustrationer.


Illustrationer till ordet tårta

Illustration till dans- och teaterfestival I Holland

CD-fodral

Tapet "Amazonas"

Pärm för julkalender som illustration till "Liftarens guide till galaxen" av Douglas Adams



Vinetiketter



                                                               Lin Simons

onsdag 17 december 2014

Kurserna som inte blev planerade

Under årens lopp har många planerade kurser strukits av olika orsaker.
Det finns även kurser som aldrig har kommit till planeringsstadiet.

Här presenterar jag några av dem:

Laga dina kransar

Kursledare Åke Svetskrans

Ta med alla dina trasiga jul- och påskkransar, även midsommarkransar går bra.
Tillsammans reparerar vi dem till nyskick.
Kaffekorg med!


Massage för husbehov

Kursledare Åke Husman

Kursledaren har valt ut två st. äldre bostadshus i Lågbolstad.
Vi ger dessa hus bästa möjliga massage.
Efter kursens slut kan du ge ditt eget hus den rätta formen av massage.
Ta med två par arbetshandskar.
Kaffekorg med!


Vett och etikett på dansgolvet

Dansbandet Sven-Åkez leder denna efterfrågade kurs.

Hur gör man när man bjuder upp?
Hur bemöter man en överförfriskad danspartner?
Hur gör man om man inte kan föra eller följa sin danspartner?
Prata eller vara tyst under danserna?
Om man blir nobbad kan man då bjuda upp samma person igen?
Dansskor och kaffekorg med!


Vi skjuter på nät, fortsättningskurs

Kursledare Åke Skott

Vi träffas på skjutbanan i Haddnäs och har våra nät från nybörjarkursen med.
Gevär och hörselskydd finns på plats.
Öva i att bli en skicklig skytt.
Att skjuta på nät är planerad som en ny gren i Finnkampen 2015.
Kaffekorg med!


Tepåsens nya liv

Kursledare Åsa Theblad

Ta med ca 100 st. använda och torkade tepåsar.
Tillsammans tillverkar vi brickor, kassar och julprydnader.
Kaffekorg med!


Tjo vad det var livat i holken

Kursledare Åsa Fogelbergh

Ta med två av dina äldre fågelholkar.
Vi renoverar och inreder dem.
Du väljer inredningsstil, allt från orrkoja till gökbo.
Efter kursen är det dags att stiga upp i gökottan och spika upp holkarna.
Kaffekorg med!


Håll-i-gång med svärmor!

Kursledare Åsa Kraftberg

Ta med din svärmor, även ex-svärmödrar är välkomna.
Vi träffas på Orrdalsklint 15 tisdagskvällar under vårterminen och kör hårda gympapass.
Du och svärmödrarna kommer att vara i topptrim inför badsäsongen 2015.
Kaffekorg med!

söndag 14 december 2014

Decembertankar


Nyss hemkommen från en stämningsfull konsert i Jomala kyrka.. Den mäktiga körsången (Kör Åland!) sände mig en god bit på väg mot Stora Julstämningen!

Detta får bli ett litet, kort inlägg- av förekommen anledning: den annalkande familjefesten pockar på annan sysselsättning än att hänge sig åt språkfilosofiska funderingar.
ICKE DESTO MINDRE har jag länge glatt mig åt, att språkundervisningen idag ser så radikalt annorlunda ut än den gjorde förr i tiden, d.v.s på 60-talet, då jag själv var elev, och i det som då kallades Samskolan, lade grunden till mina framtida språkkunskaper.
Då var klasserna jättestora: vi var 40 stycken, sittande i långa, täta rader, tittande varandra i ryggen. Läraren var det självklara centret i klassen, och allt utgick och kretsade (var det meningen!) från denne. Man skulle stiga upp då man svarade- en pina för en självcentrerad ung person med komplex för sin längd! 
Som jag minns det, handlade språkundervisning mycket om översättning: från svenska till det främmande språket och även tvärtom, dvs. från det främmande till svenska. Man hade som prov s.k… "dubbelskrivningar", där dessa färdigheter prövades.
Ordförhör var (och är) ofta förekommande.
 Jag tyckte mycket om det hela (utom då detdär med att masa sig upp ur sin obekväma pulpet, säga "je suis" och sätta sig igen)- visste ju inte om något annat sätt att lära sig språk! 
Det som LYSTE MED SIN FRÅNVARO var, att man skulle ha utnyttjat sina klasskamrater till att öva språket i fråga. De s.k. "parövningarna" är ju en mycket använd metod idag: Efter att ha lärt in teorin för ett speciellt språkligt uttryck, NÖTER man in det tillsammans med sin närmsta bänkgranne, genom att kommunicera på ett begränsat och styrt sätt, som gör att mekanismen i språket blir tydlig och så småningom automatisk. Denna enkla och förutsägbara kommunikation i trygga förhållanden, bäddar för bättre beredskap att möta DET OFÖRUTSÄGBARA (!) i "riktig" kommunikation!
Men man kunde bli mycket skicklig i det skriftliga språket, då, förr i tiden! Grunden som jag fick i t.ex. franska i Jakobstad, räckte mycket långt då jag kom till Genève som 18-åring och för första gången hörde någon TALA franska! För första gången! Hörövningar måste ha börjat tillverkas efter min tid… Jag minns den hisnande känslan då en person talade franska med MIG! Det var så fantastiskt- och genomtröttsamt att förstå!

Till sist ett "hett tips" till alla språkstuderande: lyssna på sånger på det språk ni vill lära! Jag kunde många av Edit Piafs sånger så, att jag sjöng med, ofta utan att förstå vad ljuden betydde. Vilken härlig känsla, när plötsligt olika "polletter" trillade ner i takt med att studierna avancerade! Hoppsan- var det DET hon sjöng!

Tack för ordet- och God Jul! Joyeux Noël och Feliz Navidad!
Tove-Maria


fredag 12 december 2014

Zumba med hälsofostran?

När man, som jag, har jobbat över 30 år på Medis, kan man inte låta bli att titta tillbaka ibland och fundera på vad som var annorlunda förr här på institutet.

Jag tänker till exempel på namnet. Vi har kallat oss Medis väldigt länge, men i början var det bara i informella sammanhang. För det mesta var det Medborgarinstitutet som användes.

Kursutbudet ser väldigt annorlunda ut i dag jämfört med 1984, mitt första år på Medis. Vi har ett helt nytt ämnesområde nu, nämligen datakurser. I början skulle alla lära sig data, sedan kom seniorerna in som en stor målgrupp. Det här året har ipadkurser varit väldigt efterfrågade – vi har fått sätta in flera extrakurser för att kunna ta emot alla.

Kursformatet har också förändrats mycket. Helårskurser passar inte alltid dagens stressade och rastlösa människor – man vill inte binda upp sig för ett helt år utan går hellre kortare kurser. Ett exempel är matlagning. Numera har vi inga helårskurser utan kurserna består av ett par kurstillfällen.


Språkkurserna var för 30 år sedan nästan uteslutande helårskurser. Engelska var mycket efterfrågat, det fanns kurser på alla nivåer, och ofta parallellkurser på dagtid. Numera kan många engelska och frågar i stället efter spanska och italienska. Jag minns den ekonomiska krisen på 1990-talet. Då efterfrågades kurser på dagtid i tyska och finska, och det ordnade vi förstås. Då som nu har Medis haft möjlighet att anpassa sig till tidens behov.

Men en sak var speciell med Medis språkkurser redan på 80-talet. De har alltid haft en praktisk inriktning, man har fått tala språket och inte bara plugga grammatik.

Redan på 80-talet fanns också kurser i svenska för inflyttade. Deltagarna var mest finskspråkiga som läste svenska på kvällstid. Numera har ju svenskan ökat enormt, och våra kursdeltagare kommer från världens alla hörn. Det finns kurser på olika nivåer, kvällstid och på dagtid och specialkurser med olika inriktningar.

Hälsa och friskvård är nu det ämnesområde på Medis som lockar flest deltagare. Stressade kontorsanställda behöver lära sig att stretcha nacken på rätt sätt. Seniorer tränar styrka, och nya träningsformer lockar nyfikna motionsentusiaster i alla åldrar. Gymnastikkurser har alltid funnits på Medis, men när jag var ny här var det stramare tyglar. Då fanns en bestämmelse som sa att Medis fick ordna gymnastikkurser bara om de innehöll hälsofostran. Katalogen var alltså full av långa kursrubriker som ”Träningsgymnastik med hälsofostran A” och ”Gymnastik med hälsof. för damer”.

För oss är det ju lite komisk läsning, och jag vet inte hur mycket hälsofostran som verkligen ingick i kurserna. Regeln om hälsofostran är borta sedan länge, så numera kan Medis erbjuda både vattengympa och zumba utan hälsofostran.

Ann Westerlund

måndag 8 december 2014

En meningsfull fritidssysselsättning

En meningsfull fritidssysselsättning, vad är det? Det är något som ger mig/dig glädje, kunskap, ork i vardagen, bildning, sysselsättning, meningsfull tid, social samvaro, utveckling, inspiration, energipåfyllning, styrka och kraft, insikter, tilltro till vad vi kan… bara för att nämna några saker. En meningsfull fritidssysselsättning, det är kort och gott: -Medis!

Självklart väljer jag själv vad som är meningsfullt för mig. Och du väljer för dig. Därför tycker jag det är viktigt att Medis har ett så brett kursutbud som möjligt. Alla som vill gå på kurs ska ha möjlighet att hitta något som känns meningsfullt, som stimulerar och ger energi.

Vi som jobbar på Medis har ett roligt, givande och ansvarsfullt jobb. Jag gillar mitt jobb som Medislärare, det är väldigt roligt att undervisa och att planera för nya terminer. Det finns ju så mycket roligt, spännande och intressant som jag vill ordna och som kanske just du skulle tycka vore meningsfullt att gå på.

Jag hoppas att alla våra kursdeltagare berättar för sina beslutsfattare hur betydelsefullt det är att ha en meningsfull fritidssysselsättning. I ekonomiskt kärva tider är det ännu viktigare. För utan påfyllning av positiv energi är det mycket tuffare att orka i vardagen. Och det är viktigt att vi orkar och mår bra, annars blir det dyrt!

Snart kommer Medis kursprogram för vårterminen ut. Hoppas just du hittar något spännande och roligt där!

fredag 5 december 2014

Rekord

I oktober gick jag en kurs i nunotovning med Inger Nygård. På kursen gjorde jag flera nya bekantskaper. En av dem var Erica Grunér. Hon tovade ett stort blått tygstycke med silkestyg på den ena sidan och ull på den andra. Det här ska bli en dubbelsidig jacka, jag syr den själv, sa hon. Fyra dagar senare fick jag ett glatt mejl, jackan är klar! Det gjorde du rekordsnabbt, vilken prestation svarade jag.

Erica i sin nya nunotovade jacka.

Helena Häggblom-Jacobsson har vävt en Ålands-rya, den är nu klar efter att hon har knutit 12.240 nockor. Rekordmånga, skulle jag säga.

Ålandsryan, här ännu i vävstolen.

Själv har jag broderat två tygstycken 10 x 10 cm i svartstick. Alla stygn är 2 mm långa och räknar jag samman stygnen på fram- och baksidan får jag ihop 10.400 stygn. Det är nog rekord för mig på ett så litet broderi. Några stygn till och jag har fogat ihop broderiet till en biscornu-nåldyna.

Broderi - svartstick

Inom vävningen talar vi ofta om täthet, alltså hur många trådar en väv har per cm. Det gäller både i inslagsriktningen och i ränningsriktningen. Just nu väver Ann-Louise Gripenberg ett gubbatäcke, mönstret heter Kust. Då skytteln gått genom väven 70 gånger har väven vuxit 1 cm, 70 inslag / cm = rekord.

Gubbatäcke; Kust

En vanlig matta kan ha 2, 2,5 eller 3 trådar per cm i ränningsriktningen. Den tätaste väven jag har varit med om under mitt yrkesliv hade 36 sytrådsfina trådar på 1 cm, dessutom var det en matta. Rekordet togs av tre kvinnor, Gun Gottberg, Inger Kuitunen och Ragnhild Sund för några år sedan. Guns matta skall snart tas fram igen, det händer varje år till jul.

Guns julmatta har 2888 ränningstrådar.

Har vi gjort rekord i förspilld kvinnokraft eller stämmer det gamla ordspråket eller talesättet som Maja Mäntylä visade mig häromdagen? 
Ett hantverksföremål är inte bara form och funktion. Det är först och främst mänsklig tid som sparats undan den tomhet vårt liv rinner ut i. Inför sitt verk kan människan säga:
" Detta är min tid, detta är jag. På annat sätt finns jag inte till för mig själv."

GOD JUL !


Barbro Laurén

onsdag 3 december 2014

Inför vårterminen

Året är snart slut och ni vet väl vad det innebär?
En ny kurskatalog och en ny termin är på kommande.

Våra populära kurser som chokladskolan, ekologisk hudvård och iPads återkommer i vår, men du får också möjlighet att dansa hiphop, renovera fönster, sy franska tuppar till påsk eller tillverka egen korv.

Kom ihåg att anmäla dig, så att vi ser att intresse för kursen finns.
Vi börjar ta emot anmälningar den sjunde januari.
Välkommen!

måndag 1 december 2014

Inflyttning

Jag har fått en ny rumskamrat. Nån har flyttat in i mitt kontor.
Egentligen innebar flytten bara fördelar för innan dess delade vi dator till och med. Jag är social och gillar mina medmänniskor men att dela dator innebär ett ständigt inloggande som blir tröttande i längden.

Vi har känt varann länge, jag om min nya rumskamrat. Ända sen 2004 då vi lite hux flux blev hoplänkade via ett hälsoprojekt som innebar konditionstester tog sin äventyrliga början. Vi har delat hotellrum, skrivbord, testcykel, dator som sagt och åkt bil genom Finland och tagit kaffepaus i Koskenkorva. Det är sin egen historia det, få se var det passar att berätta den...

Nå, när möblerna anlänt och vi funderat och sorterat kunde vi äntligen bli skrivbordsgrannar, det är ändå fint med ett visst avstånd. Tidigare satt vi ju bildlikt talat på samma stol. Kanske inte satt egentligen, min kära kollega - Anki Nordman som det handlar om allt det här - springer faktiskt mer än hon sitter. Själv spenderar jag också veckorna runt på olika ställen, här i salen, Mariebad och lite andra ställen sådär en 20 träningspass i veckan.

Men nu när vi tar en kaffe kan vi sitta som vanligt folk, på varsin stol och skriva på varsin dator och fråga varann hur det går! Fast inte så ofta, det är fantastiskt vad man kan hinna avhandla över en kopp kaffe på fem minuter om det är den mötestid man har per vecka. Kanske ett nytt kursförslag. Effektiva möten med ena foten på tröskeln. Tjingeling där ute.