onsdag 20 september 2017

Tidsresa?


På väg med raketfart rakt in i en ny termin, eller läsår om man så vill. Det sägs att tiden faktiskt går fortare med åren, eftersom vi har möjligheten att jämföra. Min levnadstid i förhållande till given tidsmängd – kanske en månad – ökar ju faktiskt dag för dag. Alltså borde jag uppfatta ett år som kortare nu än för tio år sen. Kanske har det med förmågan till överblick också att göra, upplevelsen av att ha koll spelar nog också in.

Ibland får mitt jobb mig dock att inse att tiden kan stå stilla, eller i alla fall inte har så stor betydelse. Jag har många tillfällen varje läsår att andäktigt kontemplera det där med att ålder bara är en siffra. De äldsta som går på gympa är långt över 80 och de har liksom aldrig slutat träna. De kommer år efter år och har sina favoritpass och ibland en favoritlärare. Nyttan och glädjen med gympan syns på hela människan och det är helt fantastiskt att få leverera det som önskas och behövs. Träningstrender kommer ju och går och vi lärare anpassar och utformar och fixar för att få med allt som enligt de senaste rönen verkar vara ovärderligt att få med. En sån grej är väl det där med att dans och koordination är bra för mer än bara minnet. Bra för mig som redan är där. Kondition, styrka och balans är viktiga komponenter förstås och nu pratas det också om rörlighet och kroppskontroll. Just den avdelningen kan i vissa fall sortera under avdelningen ”rörelser och övningar vi glömt”. Så i höstens katalog breddas utbudet med kurser där rörligheten står i centrum, men sällskapar nära med styrka och balans. Så grundläggande att man inte ens vet om att man slutat göra det, eller behöver öva. Hur svårt kan det vara att krypa, åla, ta sig över ett hinder i farten, likna en hund eller en isbjörn, eller göra en kullerbytta. Ssss. Gjorde man ju som liten. Blir man säkert yr av. Alltihop är baskunskaper som kroppen och hjärnan mår bra att kunna. Och har man inte provat på ett tag så är det ganska knepigt, man blir stående där i salen och undrar hur det är möjligt att glömma sånt. Och funderar var tiden tagit vägen. Men mina damer och herrar – det är aldrig försent. Jag ser det varje dag. Folk i alla åldrar som lär sig nya grejer det inte trodde var möjligt på sätt de inte kunna drömma om. Det kräver ett visst mod. Det kräver att man vågar prova. Det kräver också ett visst tålamod. Det man får i utbyte är dock en mycket värdefull sak. Inte bara bättre fysik – utan ett brett leende och då och då ett gott skratt.
Välkomna på kurs allihopa, Marie

torsdag 14 september 2017

Nu startar vår hösttermin!

Terminsstart på Medis! Det är minst lika roligt som på anmälningsstarten. Att få uppleva alla ivriga människor som ivrigt kommer för att anmäla sig till höstens kurser ger en liten kick varje gång. De står i kö och vi delar ut kölappar. Alla som bara kan sitter vid telefonerna och tar emot anmälningar. ”Tänk att jag jobbar på ett ställe som är så här omtyckt och eftertraktat!” 

Likadant känns det så här i mitten av september när kurserna startar. Första veckans kvällar råder hektisk aktivitet i Medishuset. Vi laddar upp med en extra kvällsvaktmästare som kan vara med och visa alla till rätt rum. —Var är rosa rummet? —Jag ska på spanska, var är den kursen? Någon ringer från Strandnäs: —Vart ska jag gå för att komma till sykursen?

Första året jag jobbade på Medis (2001) och kom för att hålla datakurser på kvällarna såg jag hur det lyste i alla rum i det stora huset. Redan ute på gården såg jag genom fönstren hur kursdeltagarna vid sina bord i klassrummen ivrigt antecknade och uppmärksamt lyssnade till läraren. Då blev jag litet rörd, faktiskt. Tänk så fint att så många människor vill gå på kurs på kvällen efter jobbet, att de vill lära sig nya saker på fritiden. Och så fint att en massa människor väljer att jobba som timlärare på Medis på kvällarna - efter sitt ordinarie jobb. De kunde ligga hemma i soffan och se på TV, men de kommer till Medis och undervisar, förbereder sig och står i, för att andra ska få lära sig nya saker. 

Nu är snart den första veckan över. Redan nästa vecka hittar alla till sina rum och varje kväll fram till i april fylls Medishuset av alla dessa ivriga kursdeltagare. OCH, vilket alla kanske inte är medvetna om, varje dag fylls huset också av många ivriga kursdeltagare! Det är stört omöjligt att hitta ett ledigt klassrum på Medis på dagarna. Dels har vi seniorkurser i olika ämnen, och dels har vi cirka hundra ivriga elever i fem, snart sex grupper, som studerar svenska varje dag från 8.30 till 15.15. Vi sköter ju sedan många år om Landskapets sfi-undervisning, dvs svenska för inflyttade. Det är fint med ett stort och stabilt hus för all denna kursaktivitet!


Siv Ekström