fredag 13 februari 2015

Glimtar från öppet hus 10.2.

Klockan 12 slog vi upp dörrarna i Norra Medis. In vällde många av våra vävvänner och några klasser från Medis svenskagrupper och deras lärare.

Inledningsvis fick våra gäster följa med demonstrationer av olika mattavslutningar. Då jag gick i vävskolan fick vi inte ha fransar på våra mattor. Vi gjorde en turkisk fläta och efter det skulle alla ränningstrådar träs tillbaka in i mattan. Tur var väl det, dessa mattor har hållit hårt slitage i många år.

Tre olika kantavslutningar på mattor. 
Jag berättade också för besökarna hur det kan gå till då vi får idéer till nya vävda produkter.
I höstas blev jag bjuden till min kollega Siv för att hälsa på hennes hästar. Vi inspekterade också stallet och där låg en stor hög med balsnören. Återvinning tänkte jag och tipsade väverskorna om materialet. Nu är vi i full gång med linnemattor som har inslag av både rep och balsnören.

Ann-Britt Sundström väver just nu med rep och balsnören som inslag. 

Då en kursdeltagare var i Lervik och tvättade mattor på sommaren fick hon syn på en spännande matta. Det visade sig att ägaren hade vävt mattan för 50 år sedan då hon var 15 år gammal. Mönstret hette ax. Jag forskade bland mina bekanta men ingen kände till det mönstret. Några månader senare fanns mönstret till axmattan i en finsk vävtidning. Mönstret har blivit mycket populärt på vävkurserna. Mattorna kan se helt olika ut beroende på material- och färgval.

Leena Raitanens axmatta: tyg- och trikåinslag.
Emma Haralds axmatta; färgad lakansväv som inslag. 
Ruth Skaglunds axmatta; färdigköpt rundväv som inslag. 
Majsan Pahlmans axmatta; yllegarn som inslag och Avatex-garn som specialeffekt. 

Handdukar väver vi varje år. Dessa används inte alltid som enbart handdukar, nu händer det också att man dukar med dem och använder dem som servetter.

Benita Björke väver hellinnehanddukar i fiskbens- eller gåsögonmönster:


Suzanne Lundberg följer Winnie Poulsens mönster i färgeffekt. Materialet är cottolin och mönstret kräver 8 skaft och 9 trampor:


Det vi väver bestäms alltid av kursdeltagarna. Ibland händer det att en kursdeltagare bara har en bild med sig, ett urklipp från en tidning. Anita Sjövall hade en bild med sig av en tvärrandig yllematta som hon ville väva. Vi hade inget sådant mönster, vi visste inte heller vilken täthet och vävsked vi skulle använda och vilka ullgarn som fanns på marknaden som skulle passa för ändamålet. Vi fick helt enkelt sätta upp en provväv, 12 cm bred och utgående från den beräkna materialåtgång innan vi kunde börja väva mattan i full skala.

Anitas yllematta med provväven i förgrunden.
Då dagen blev kväll hade vi haft runt 160 besökare som alla hade trakterats med kaffe eller saft och de traditionsenliga små fastlagsbullarna.

Ett stort tack till alla som var med och gjorde dagen så lyckad! Ett särskilt tack till dagens värdinna här nedan, Elisabet Hermanson!


Barbro Laurén

2 kommentarer:

  1. Hamnade av en händelse på denna intressanta blogg! Undrar så om ni vill dela med er av solvnotan till "axmattan" Har haft vävkurser i över 30 år men aldrig sett den! Lite förklaringar till de snygga mattavslutningarna skulle också vara roligt! Hälsn Berit Wijk b.wijk@bredband.net

    SvaraRadera
  2. Hej. Skulle bli väldigt glad om du ville dela med dig av solvnotan till axmattan eller vilken tidning och tinningsnummer den fanns i. Har vävt en liknande matta kallad klosterfönster och vill gärna väva en axmatta också. Hälsningar Gunilla gunilla.andreason@comhem.se

    SvaraRadera