fredag 30 januari 2015

En hälsning från Sfi B1D




Sfi B1D i klassrummet sista kursdagen.  Foto Inna Barkar.

Det är en dag i december, sista dagen på B1-kursen i svenska för inflyttade. Gruppen har varit på språkpraktik och har kommit tillbaka till Medis för kursavslutning.
De studerande har berättat om sina erfarenheter från praktiken och har precis fått sina kursintyg. De ska just sätta sig ner och dricka kaffe och äta tårta, men ställer snällt upp när jag ber om ett foto och svar på ett par frågor för Medisbloggen .

I gruppen finns personer från många olika länder: Finland, Estland, Lettland, Litauen, Ryssland, Vitryssland, Rumänien, Ukraina, Turkiet, Kamerun, Thailand och Filippinerna. Det är glad och trevlig stämning i gruppen och man märker att de studerande är goda vänner.
De flesta i gruppen började studera svenska på Medis hösten 2013 och har alltså gått tre terminer.

Nu lämnar ni Medis, era lärare och era kurskamrater. Vad vill ni hälsa dem som börjar studera svenska på sfi?

- Var inte rädd att prata!
- Plugga!
- Titta på TV och lyssna på radio! På det sättet tränar du att förstå olika uttal och dialekter.
- Prata svenska från början!
- Lyssna på läraren, koncentrera dig på studierna!
- Ta emot kursplatsen för att du vill studera, inte för att någon annan, t.ex. Ams, säger det!
- Känn glädje! Humor är viktigt. Kurstiden ska vara en glädjefylld tid.
- Glöm inte att skratta – och äta tårta!
- Skapa bra kommunikation med andra inflyttade!

Vad vill ni hälsa till politikerna?

- Vi vill ha en fortsättning på B1-kursen! Det behövs resurser för kurser på B1.2 och B2-nivå.

Ann Westerlund

onsdag 28 januari 2015

!#¤%&*¤&%# diagram - Men inte längre!

Hurra!

Idag såg jag att det är tillräckligt med deltagare för att kursen "Diagram i Excel" ska få starta. Det är en kurs som jag verkligen ser fram emot att få hålla.
Det är många som genom åren berättat hur svårt det är med diagram och att få dem snygga och att de visar det som man vill visa. Att kasta ihop ett enkelt stapeldiagram är inga problem men när man vill visa något lite mer avancerat, eller använda två olika skalor, eller få etiketterna att visa något annat än själva värdet, då smyger det sig för ganska många.
Men inte mera!
När jag gjorde kompendiet för kursen satt jag och smålog hela tiden, för det var så roligt och jag kan tänka mig att med ett gäng deltagare som är "på tårna" för att få just sina problem lösta kan det bli hur kul som helst. Hoppeligen hinner vi inte med allt i mitt kompendium just för att deltagarna har så mycket de vill lära sig istället ;)
 
Än är det inte för sent att anmäla sig, det finns platser kvar.
Vi börjar torsdagen direkt efter sportlovet!

Diagrammen nedan är exempel på vad vi ska göra:

måndag 26 januari 2015

Fishlike Swimming

I förra veckan startade jag min 10:e omgång av kursen Fishlike Swimming, och totalt har jag nu haft 84 elever. I och för sig är det några som gått både två och flera omgångar, men dock.
Det började ganska trögt, första terminen, våren 2010, var två intresserade följande höst var det tre. Våren 2011 fick jag dock starttillstånd trots att det bara var fem intresserade, fast i och med kursen startade kom ytterligare en med. Andra gången kom den sjunde deltagaren med, tack vare att sambon varit så entusiastisk efter första tillfället :)
2009 Började det hela (som så ofta) i en viss uppgivenhet över att saker och ting i simträningen jag hade på fritiden inte fungerade så bra som jag ville. Lite planlös surfning tog mig till Total Immersions webbplats, där jag hittade mycket som var tilltalande och många av de problemen som nämndes där kände jag tydligt igen mig i. Så jag beställde boken och övade på egen hand och fann det hela väldigt tilltalande. Så tilltalande att jag omedelbart i samband med säsongsupptakten för simmarna introducerade konceptet och la traditionell träning bakom mig. Jag har ibland frestats att "bara vräka på" med fart och meter, men varje gång har jag tänkt ett varv till och insett att det bara leder till att de senaste framstegen på tekniksidan går till spillo. Kroppen vet ju inte vad som är rätt och fel, utan lär sig genom att öva. Om man hela tiden övar rätt rörelse kan man till slut inte göra fel!
Boken jag läste och förfördes av har idag drygt 15 år på nacken och författaren har under lika många år utvecklat och förfinat teknikerna som beskrivs i boken och på fredag publiceras den nya boken.
Men jag har redan ett ex! Alla som gillat TI på Facebook fick i slutet på förra veckan ett erbjudande om att få ett förhandsexemplar av e-boken. Det är tillika min första e-bok jag läst, jag har inte hunnit igenom den än utan är bara på kapitel 2, hittills är det mycket som är lika tilltalande som det var för drygt fem år sen när jag läste boken för första gången (det har blivit ett par gånger till under åren). Mycket av det i boken kommer att komma mina kursdeltagare tillgodo för jag tror stenhårt på konceptet.
En av de saker som jag ständigt påpekar är att man ska "öva", ordet "träna"involverar för de flesta ett visst mått av utmattning och det är jag inte intresserad av. För mig är det viktigare att göra rätt och att öva in en viss rörelse, ökad simork och bättre kondition får man på köpet. Att simma tekniskt sett bättre borde vara målet för varje gång man åker till simhallen. Det gör också att man inte alls är utmattad i kroppen efter en timmes simning utan känner sig fräsch, det är en underbar känsla men tyvärr händer det alltför sällan för mig. En annan viktig detalj är att man i förväg har bestämt sig för vad man har för avsikt att öva på, det gör att man håller sig mer fokuserad än om man har ett traditionellt pass som man ska ta sig igenom och vara så trött som möjligt efter.

Happy laps, för att citera författaren ;)

fredag 23 januari 2015

Hurra för deltagarna!

Nu vill jag rikta mig direkt till Dig som varje vecka kommer på kurs i någon typ av gympa och vattengympa, till Er som är våra deltagare.

Vi är några som leder, tänker ut övningar, hittar musik och gör allt för att följa reglerna för kvalitetsmässigt god träning. Jag talar givetvis för mig själv, men jag tror fler skriver under.

Det är ju Ni som är deltagare som gör vår vardag så rolig, som inspirerar oss och ger oss energi att studsa vidare!
Det är inte världens enklaste jobb kanske, vi blir utvärderade, utfrågade och utmanade och eventuellt lite utmattade rent fysiskt då och då. Men just exakt samma saker skapar ett sug efter att hitta bättre, effektivare, roligare övningar och skojigare låtar. Samt att helt enkelt vara bättre själv. Alla är vi olika och har vår egen stil, vilket är helt avgörande för att vi ska kunna skapa bredd och kurser med så pass varierande innehåll att det passar så många som möjligt.
Och när man väl tagit sig in i yrket och kan börja njuta av Er närvaro, glädje och arbetsvilja så blir man emellanåt lite överväldigad och vissa dagar rent av en smula tårögd. Av lycka alltså.

Våren är här, grupperna börjar hitta sina former och fortfarande har vi nästan en hel termins svett, njutning och ångande fysiskt arbete framför oss!
Jag måste också citera en ovanligt engagerad gympadeltagare i sina allra bästa år, jag har helt kallt knyckt uttrycket och använder det rätt ofta i lite olika tonfall: "Det är roligt nästan jämt!"

Simma nu lugnt allihop och kom ihåg - elegansen framför allt.

Marie

måndag 19 januari 2015

Aktuellt under vårterminen.

Nu har vi kommit in på den delen av året då dagarna blir längre och kvällarna ljusare. Vårterminen på Medis brukar gå snabbt, lite avbrott i terminen blir det också av sport- och påsklov.
De senaste åren har vi inom vävkurserna på Medis haft en tävling på temat mattor. Alla vävkurser får rösta fram två bidrag var. Senaste år deltog tolv mattor. Dessa ställs sedan ut på vårsalongen anonymt och besökarna får rösta på i sitt tycke den trevligaste mattan. Vinnaren uppmärksammas efter utställningen med ett diplom och en blombukett, ofta finns också tidningarna på plats då diplomet delas ut. 
I år är temat den lilla mattan. Kraven detta år är att den skall vara vävd i vävstol och max 1,2 m lång. Förslagsvis kan det vara en matta som finns utanför ytterdörren, genast innanför dörren, en badrumsmatta, yogamatta, bönematta, sängmatta... 
Materialvalet är också fritt, bomull, lin, ull, sisal, rep av olika slag, tidningspapper, smörpapper, papperssnöre o.s.v. kan väljas.
Här nedan tidigare teman och de som fått diplom:

Våren 2014, tema: matta vävd med endast två trampor

Benita Björke, randig ränning och gamla mattrasor


Våren 2013, tema: röda mattan

Carina Nordman, hemfärgade trasor och garn, tuskaftbotten med ränder i diamantkypert

Våren 2012, tema: jeansmatta

Sofia Velander, 6-skaftad rosengång med jeans i mönsterinslag och tunn trikåtrasa i tuskaften

Våren 2011, tema: Mariehamns jubileumsmatta

Gunnel Jansson, schatterad matta i blått med smala ränder i gult och rött.

Medis vårsalong hålls i år 5 - 13 maj. Då har du chans att rösta på den trevligaste lilla mattan. Bland alla som röstar lottar vi i år ut en liten matta.

Innan dess håller vi öppet hus i vävsalarna och i keramikverkstaden tisdagen den 10 februari kl. 12 - 18 i Norra Medis, Godbyvägen 5. Vi bjuder på kaffe med dopp. Välkommen!

Norra Medis, Godbyvägen 5

Barbro Laurén

tisdag 13 januari 2015

Att våga ställa ut


 Många år av flit och hårt arbete resulterar i många fall i att konstelever känner sig mogna att visa upp sina alster för omvärlden. Från att ha samlat sina verk på hög i ett slutet skåp där ingen kan beskåda dem kan man ju lika gärna visa upp sig för omvärlden och ha ett mål att arbeta mot. Dessutom piggar man upp andra personer med samma intressen.

Att våga visa upp sin konst är ändå för många konstnärer ett stort steg som kräver mod. Ofta kan det gå till så att en gallerist kontaktar konstnären och ber hen ställa ut eller så kan det vara en viktig person som utövar påtryckning. Det viktigaste är ju förstås att konstnären har något som hen är stolt över, tror på och vill visa upp och kanske ett tema att bygga upp utställningen kring.

När man väl har datumet för utställningen spikat så börjar klockan ticka och nervositeten infinner sig. Men det hör till och bidrar till att kunna fokusera på målet. Sedan gäller det att skapa bilder, börja samla ihop alster till utställningen samt planera upphängning mm.

På Medis ställer eleverna ut sina alster på den årligen återkommande Vårsalongen som brukar pågå i ca tio dagar i medlet av majmånad. Salongen är menad att presentera kursarbeten från det gångna årets konstkurser och den brukar vara välbesökt. I huvudsak är det jag som lärare som väljer ut bilderna så att alla kursdeltagare skall få synas och att helheten blir harmonisk.

Det är klart att skillnaden mellan att delta i en Medisutställning och att ordna en egen separatutställning är två vitt skilda saker men deltagandet i en grupputställning på Medis kan vara en språngbräda för att själv våga ställa ut. Mycket beror givetvis på vilken respons man får.

Under de 3,5 år som jag har arbetat som konstlärare på Medis har vi även ställt ut kursalster på ett av stadens caféer, centralsjukhuset och på Stadsbiblioteket. I år kommer vi igen att ställa ut på Mariehamns stadsbibliotek under tiden 19.1- 1.2.2015. (det står fel slutdatum på affishbilden)
Temat är porträtt och presenterar målningar i akvarell, akryl, olja och blandteknik.
Nedan följer smakprov av tre konstnärer som deltar i utställningen.










                                                                      Lin Simons






onsdag 7 januari 2015

1990-talets Medis - som en ny arbetsplats

På 1990-talet – under min tredje sjuårsperiod - börjar Medis ändra sin profil. Institutet blir som en ny arbetsplats för mig. Ekonomin kommer att bli ett allt viktigare och större uppdrag för rektor. Vilken tur att man inte är en renodlad humanist utan har sina ekonomiska studier att stöda sig på för nu börjar de behövas på riktigt. 
År 1993 revideras den åländska självstyrelselagen och stödet i form av landskapsandelar till kommunerna för Medis-verksamheten minskar märkbart. Så här påverkas Medis: den omfattande redovisningen utgår, stödprocenten går ner från 70 till 40. Denna nya stödprocent räknas på sk. kalkylerade kostnader som landskapsregeringen beslutar skilt för varje år, alltså inte längre på de faktiska kostnaderna. 
Mindre stödpengar från landskapet – hur kan detta inkomstbortfall kompenseras? 
En möjlighet är att höja kursavgifterna. Kursdeltagarna hade tidigare betalat en synnerligen låg inskrivningsavgift som berättigade till deltagande i så många kurser som man ville, men nu börjar institutet uppbära en avgift per kurs. Det blir alltså dyrare att delta i kurser.  
Ett annat sätt är att institutet breddar sitt verksamhetsområde och börjar ordna kurser på beställning. Denna uppdragsutbildning bekostas helt och hållet av beställaren. 
På uppdrag av landskapsregeringen startar Medis 1994 två olika utbildningsprojekt som innehåller undervisning för olika kategorier av arbetslösa: ett ungdomsprojekt och ett specialprojekt för vuxna med inriktning på språk, kommunikation och ADB. Ungdomsprojektet är ämnat för ungdomar som har dåliga betyg från grundskolan och som varken har fått studieplats eller arbete så att de kan höja sina skolvitsord i viktiga ämnen såsom t.ex. i matematik och svenska.  I de vuxnas specialprojekt deltar i första hand ombordanställda efter Slites konkurs.  Detta år inleder Medis också kurser i ADB och språk för olika arbetsplatser, bl. a. för kommunanställda. 
År 1997 startar Medis ett samarbete med Sjömansservicebyrån som är en utbildningsarrangör för ombordanställda. Sjömansbyrån beställer kurser för sina medlemmar från Medis. 
Under hösten 1997 sätter Medis också igång kurser i svenska och samhällskunskap för kvotflyktingar och andra inflyttade personer med annat modersmål än svenska. Hösten 1997 utvidgar Medis sin verksamhet till ännu ett nytt område. Då inleds vid vårt institut ett första projekt med EU-medel, ett treårigt Interreg-II-projekt ’Samarbete genom språkkunskap’. Institutet får alltså nu flera ”ben” att stå på utöver den ordinarie ursprungliga kursverksamheten.
I och med att institutet hösten 1994 får en egen fastanställd datalärare består lärarkåren nu av sju heltidsanställda lärare och tack vare denna lärarkår finns det nu möjlighet att organisera olika projekt. Dessutom bär projekten en viss del av den totala hyran som institutet betalar för undervisnings- och kansliutrymmena i Böndernas hus. Kostnadstrycket på den ordinarie Medis-sidan minskar på detta sätt. Självklart är att samhällsmedel, dvs. landskapsandelen och kommunernas nettokostnadsandel fortsättningsvis används endast för ordinarie Medis-kurser. 
Året 1997 startas med nyrenoverade utrymmen i Böndernas hus. I och med denna renovering får institutet också en egen datasal samt större ändamålsenliga klassrum. De nya utrymmena möjliggör också större kursutbud på dagtid och flera projekt på uppdragsbasis. Från att ha haft sin största tyngdpunkt på kvällskurser blir institutet nu ett utbildningscentrum där allt större del av undervisningen pågår på dagtid. Det är inte bara våra olika projekt som pågår på dagtid utan även allt flera ordinarie Medis-kurser hålls på dagtid, speciellt för våra seniorer som erbjuds dagskurser i språk, konst, musik, IT, gymnastik och dans. Vilken tur att vi har ett eget hus där vi själva får bestämma hur och när olika utrymmen används. På Medis i Böndernas hus träffar man personer från olika kulturer, personer i olika åldrar och från olika yrkeskategorier. Medis-verksamheten blomstrar även på landsbygden. Enligt den reviderade institutslagen skall Medis anordna kursverksamhet i så nära anslutning till invånarna som möjligt vilket betyder att vi skall håller kurser i varje kommun, gärna till och med i olika byar i en och samma kommun.
Ett engagerat och sakkunnigt Medis-gäng anpassar sig i utvecklingen och förverkligar intressanta och nyttiga kurser både inom den ordinarie Medis-verksamheten och inom uppdragsutbildningen. Medis har blivit för oss alla en ny arbetsplats.
År 1997 firade Medis sina 50 år i Stadshuset. En stor grupp Medisanställda,
timlärare och elevföreningsaktiva fick ta emot förtjänsttecken.

Leena Raitanen