söndag 8 mars 2015

Det blir vår!

I går kom de sista julgardinerna ner - hurra!

Lika mysigt och stämningsskapande som röda gardiner är i december- lika nedslående och inaktuella känns de i marssolen...
Efter en osannolik karusell av flunssor, förkylningar och flunssor än en gång, kan jag nu konstatera (tar mig i huvudet="ta i trä"!): den är över för denna gång (knack, knack i huvudet!!), sjukdomskarusellen. Jag får ägna mig åt roligare saker: att hänga upp en akvarellutställning- och att undervisa!

Man kan tänka sig språkkunskap som ett husbygge. Grunden måste finnas och vara solid. Som man gjuter grunden för ett hus i stadig betong, bygger man med nybörjarna upp grunderna i språket enligt tydliga regler, som man långsamt och systematiskt går igenom tillsammans. Detta är "receptet" för nybörjarkurserna, som jag håller i franska och spanska, men även i svenska.

Mediskursen som heter Reparationssvenska är inte en nybörjarkurs, utan vänder sig till personer som bott en längre tid på Åland och som redan talar svenska. Kanske de inte gått på en språkkurs. Kanske de upplever att deras grund i svenska behöver repareras i vissa avseenden.
Kursen börjar från de allra första grunderna i språket, men avancerar snabbt- på detta sätt påminner kursen om dem som vänder sig till "falska nybörjare"! Var och en ska ha tillfälle att rätta till sina eventuella språkliga missförstånd, på alla nivåer. Detta förutsätter att man skriver mycket, både på lektionerna och hemma- listan på läxor brukar bli lång!

Det har utkristalliserat sig en flitig kärntrupp på 10-12 elever. Vi jobbar med en textbok och en övningsbok. Det finns en "beställning" på att kursen skulle fortsätta på hösten-för att hinna "räfsa igenom" hela boken...
Allt är öppet och möjligt i vårt fina Medis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar