måndag 23 mars 2015

Bordduksbestyr

Då jag för över tolv år sedan höll min första vävlektion här på Åland hade en av deltagarna med sig en bordduk. Den ville hon väva men något mönster fanns inte. Duken var gammal, över hundra år och kommen från Pargas, precis som jag. Bomullsränning och ylleinslag. Jag gick med pannan i djupa veck men efter ett par veckor hade jag analyserat den och kom fram till att det var en duk i bindetrådsteknik. Duken krävde 8 skaft och 8 trampor. Den blev populär och vävdes i flera ränningar och många färgställningar.

Bindetrådsduken vävd av Elisabet Hermanson.

För några veckor sedan upprepades händelsen. Marianne hade med sig en duk, men mönstret var försvunnet. Mönstret var inte det minsta bekant för mig, men Helena som studerat vävning de senaste åren menade att det liknar jämtlandsrdräll väldigt mycket. Hon satte ut en bild på duken för en facebookgrupp i vävning och fick till svar att det är en jämtlandsdräll men fel solvad eftersom tuskaftsinslagen inte stiger rätt. Jag tänkte fortfarande att det måste vara något annat slag av fattigmansdräll, vem skulle nu väva så fel?

Marianne Moliis-Lindholms duk.

 I samma veva kom Elisabeth med ett mönster till en matta som påminde mycket om vävmönstret i duken.

Mönstret till matta i österbottnisk dräll.

Samma kväll kom jag på att googla på jämtlandsdräll och solvning. Där fick jag all information jag behövde. Jämtlandsdräll är namnet på väven i Sverige men är det samma som österbottnisk dräll i Finland och då är jag med på tåget igen. Det har till och med utkommit en bok i ämnet 2012 som heter Väv! Jämtlandsdräll, Österbottnisk dräll, Crackle Weave... Alla dessa vävar är likadana, men med olika namn. För tillfället är boken dock slutsåld. Nu har jag analyserat mönstret och ritat upp det som österbottnisk dräll.

Analys av duken i österbottnisk dräll pågår...

Jag hoppas på både dukar och mattor i tekniken till vårutställningen, vi ses då!

Barbro Laurén

1 kommentar: