onsdag 12 november 2014

Hög på sång

Det är nåt som händer när man sjunger. Vardagsstressen rinner av och ett välbefinnande infinner sig. Ja ibland till och med ett lyckorus. 

Att sjunga, det är ett sätt att må bra på. För man mår väldigt bra av att sjunga. Att sjunga är ett sätt att få glädje, energi, hälsa och mycket mer. Även ett sätt att dela med sig glädje och energi till andra. Tror att jag lugnt kan påstå att sång är en livsstil.

Vad är det då egentligen som gör att sång har så många positiva effekter och varför är så många människor med i kör, sjunger i band eller ”bara” sjunger för sig själv? 
Välbefinnande och den sociala samvaron anges ofta, och glädjen i att göra musik.
När vi sjunger kommer andningen igång – vi får ökad syresättning i muskler och hjärna. Vi blir piggare. Spända muskler blir mer avspända och vardagsstressen rinner av oss. Vi upplever ökad energi och glädje. Skapandet i sig är viktigt, och att sjunga/musicera är ett sätt att skapa. Det är viktigt att få uttrycka sig, ensam eller tillsammans. Att sjunga är också bevarande och nyutvecklande av kulturell tradition.


I det åländska samhället finns många möjligheter för den som vill sjunga.
På Medis kan man sjunga i grupp, gå på enskilda sånglektioner, eller i kör med flera stämmor. Man kan vara nybörjare likaväl som att man sjungit länge och vill lära sig mer, eller kanske återuppta tidigare sjungande. Att gå på sångkurs på Medis passar också för ”hemma-i-duschen-sångare”, sångskraja och tondurakar.
Du som är rutinerad sångare och van att stå på scen platsar också bra på våra kurser när du vill förkovra dig, hitta bättre teknik för att få rösten att hålla bättre eller hitta nya sätt att använda din röst för att nå de uttryck du vill i låtarna.


Som sagt, det är nåt som händer när man sjunger. Börja sjung du också!
Tra-la-la…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar