fredag 28 november 2014

Pastellmåleri

Pastellmåleri

Pastellmåleri är en spännande teknik där man tecknar eller målar med en torrpastellkrita som påminner om kol d.v.s den är mycket porös och behöver fixeras med fixativ för att hålla. Pastellkritans pigment är som ett pulver och man kan skapa fantastiska bilder med speciellt lysande färger och vackra ljusdagrar genom att måla i lager på varandra. Underlaget bör vara ett papper med gräng dvs en lite bucklig yta för att kritan skall fastna och för att man skall kunna skapa ett djup i bilden med många färglager på varandra. Det finns speciella papper för detta ändamål som ofta är tonade i en ljus eller mörk färgnyans. Vissa papper har en struktur och andra påminner om sandpapper.  Det är också kul att teckna på svart underlag och då blir färgerna speciellt lysande.

Det som kanske mest kännetecknar torrpastellkritorna är deras förmåga att blanda sig med varandra och att få fram mjuka färgövergånger genom att sudda med fingerspetsen eller en grov pensel. Man hänförs lätt av detta suddande och suddar lätt ihop hela bilden men för att skapa en intressant och lyckad bild bör man tänka på att kombinera suddiga delar i bilden med skarpare partier. Det gäller också att vara lätt på handen och att inte sudda för hårt.

Teknikmässigt blandar man sina färger på pappret genom att lägga många färglager ovanpå varandra. För att det skall vara kul behöver man en kritask med minst 24 färger där det finns flera nyanser av varje färg. Sedan är det bara att börja experimentera !

Som alla tekniker gör så kräver även denna teknik tålamod innan man kommer underfund med hur man skall arbeta med kritorna för att få fram intressanta ytor. 

Som en del av Grundkursen i teckning har vi testat att måla med dessa kritor. Kursdeltagarna fick teckna insekter utgående från fotografier från böcker m.m.  De har skapat helt fantastiska bilder ! Insekter passar bra till denna teknik eftersom de ofta glänser och skimrar på ett vacker och intressant sätt.

Jag vill också passa på att göra reklam för en kurs i pastellmåleri som jag har planer på att dra på Medis under sex måndagar med start 19.1 kl. 12:00-14:30. (totalt 18 lektioner) Anmälan görs via kansliet på telefon 531620.  Håll utkik efter vårens kurskatalog som borde komma hem i din postlåda vid årsskiftet !
  Lin Simons


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar