måndag 6 oktober 2014

Nu startar vi Medisbloggen!

Nu sjösätter vi vår nya blogg. Vi - det är lärarna och alla andra som jobbar på Medborgarinstitutet i Mariehamn, eller Medis som alla säger. I bloggen vill vi ge glimtar ur vår vardag på Medis, berätta om tankar och funderingar som föds när man jobbar inom den fria bildningen. Vi kommer att turas om att skriva och planen är att lägga ut ett par tre inlägg i veckan.


Bakom den ganska strikta fasaden på Böndernas hus råder det nästan alltid febril verksamhet. Här är folk i farten såväl på dagarna som på kvällarna. De tidigaste kommer vid åttatiden. Majvor som sköter om det ekonomiska på Medis brukar låsa upp klockan åtta. En halvtimme senare börjar lektionerna för våra sfi-grupper. Svenska för inflyttade läser i höst fyra olika grupper med 17 deltagare i varje. De studerar hela dagarna varje dag i veckan. Med lärarna inräknade är det med andra ord drygt 70 personer som håller på med sfi - vi stortrivs med den internationella prägeln som detta ger våra korridorer! Catrin och Camilla som sköter om allt mellan närvarolistor och fakturor, information och affischtillverkning är också tidigt på plats i kansliet. I rektor Leenas rum lyser flitens lampa ofta på lite ovanliga tider, särskilt när det är budgetdags. Vaktmästaren Casper pilar omkring i alla hörn och vrår av det stora huset och sköter allt som tänkas kan och lite till. Lokalvårdarna Epp och Ann-Marie är också de överallt i huset och försöker hitta rum som är lediga så länge att man hinner städa i dem innan nästa gäng kommer.

När man tänker på Medis kanske det först och främst är kvällskurser man vet om att vi sysslar med. Det stämmer visserligen, men många medislärare jobbar också på dagtid. Vi har förvånansvärt mycket kurser på dagtid utöver sfi-kurserna. Otroligt nog är det ofta svårt att hitta ett ledigt rum också dagtid om man vill ha ett möte eller någon tillfällig kurs. Alla våra seniorkurser sker på dagtid och det är är både datakurser, gymnastik, språk och konst som lockar många äldre till Medis. På kvällarna fylls sedan klassrummen av ivriga medborgare i alla åldrar som kommer för att lära sig något nytt. Våra egna lärare har kurser i allt från språk, musik och konst till data och gymnastik, men på kvällarna är det också många timlärare i farten. Matlagning och navigation, språk och olika föredrag hör till det som undervisas då. Men Medis har inte bara verksamhet i Böndernas hus. Runt om i staden är det Mediskurser på gång - till exempel vävningen som kräver mycket plats för alla vävstolar huserar i andra lokaler. Och så har vi ju en mängd kurser ute i alla kommuner.  I skolor och bibliotek och andra lokaler hålls kurser från Eckerö i väster till Brändö och Kökar i öster.

I kommunerna finns också Medis kontaktpersoner som med sin lokalkännedom klurar ut vilka kurser kommunmedborgarna vill gå och ordnar sådana i hemknutarna. De informerar också och i skärgården är det kontaktpersonerna som tar emot anmälningarna.

Språkkurs på Medis: diskussion i liten grupp ger övning och kontakt
med andra kursdeltagare. Foto: Catrin Jansson
Ett starkt minne jag har från mitt första år på Medis för en 13-14 år sedan, är en mörk kväll när jag parkerat min bil inne på bakgården för att gå in och hålla en datakurs. I alla rum i husets tre våningar och även i gårdshuset var lamporna tända. Jag såg de ivriga kursdeltagarna sitta där och anade deras lärare bakom gardinerna och fick en så stark känsla av all den samhörighet, kraft och styrka som detta innebar. Jag blev riktigt rörd över hur alla dessa människor efter arbete och vardagsbekymmer kom hit till Medis för att lära sig saker  - och för att undervisa, timlärarna inte att förglömma! Det är någonting väldigt värdefullt som vi har här. Som samhället har och som vi alla kan vara tacksamma över. Och som jag är väldigt glad över att vara en del av.

Siv Ekström


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar