onsdag 8 oktober 2014

Porträttmåleri

Då är det min tur att skriva min första bloggtext någonsin. Jag har privilegiet att arbeta som konstlärare på Medis sedan tre år tillbaka och jag gillar skarpt mitt jobb som samtidigt är min hobby. Att varje dag få träffa roliga och intressanta kursdeltagare som kommer till mig och vill lära sig mera om konst är en stimulerande utmaning som håller mig alert och ständigt på gång sökandes efter nya spännande utmaningar att kunna erbjuda i min undervisning.

Varje termin har vi ett nytt tema och denna termin har vi porträttmåleri på tapeten på tre av mina sex helårskurser - ett utmanande tema som inte hör till de lättaste. Temat kräver kanske lite mer allvar och koncentration än de flesta andra teman som vi har jobbat med. Men även om jag först anade en viss rädsla hos mina elever så har det redan släppt för de flesta. Vi har den fina möjligheten att ha tillgång till flera intressanta modellansikten att studera vilket jag rekommenderar framför sättet att inleda sitt porträttmåleri med att endast måla eller teckna av bilder. Detta för att man kan studera modellens huvud från olika vinklar och få en annan helhetsuppfattning än ifall man bara arbetar utgående från en platt tvådimensionell bild. Men det är också roligt och det kan man bra göra efter att man har testat på att teckna och måla verkliga ansikten. I höst har vi  hittills jobbat med modellerna Nicklas Lantz och Cina Mon Wallén. Här följer några smakprov på Cina  med tekniker i akvarell och flytande bläck.

Vår fina modell Cina Mon Wallén
En av de härliga och mest stimulerande sidorna med mitt jobb är att jag kan se en tydlig utveckling hos alla mina kursdeltagare från de första trevande modellstudierna mot ett personligt och säkert bilduttryck som ger tillfredsställelse och glädje både för konstnären bakom verket och för åskådaren. Detta gäller i allmänhet alla teman som vi arbetar med. Tack för mig!


Lin Simons / ansvarig heltidslärare inom bildkonst på Medis

2 kommentarer: